onsdag 15 juni 2011

"Find love that burns your very soul"


Nog för att jag såg fram emot BBC:s nyinspelning av Women in Love, men att den skulle vara så pass bra som den är förväntade jag mig faktiskt inte. Svt visade första delen igår, nästa tisdag kommer andra och sista delen. Lysande skådespeleri, lysande manus. Och dito förlaga, förstås.

Gudrun och Ursula

Man häpnar över hur knastertorr och rent ut sagt korkad Ursulas första älskare är och hur illa han hanterar hennes uppriktighet och passionerade natur. Och skrämmande nog finns det fortfarande, hundra år senare, män som agerar precis likadant. Tro mig, jag har träffat på en eller ett par av dem. Livrädda för sexuell intensitet, skräckslagna för att en erotiskt intresserad kvinna ska vilja ha sex med alla män i hela världen bara för att hon gillar sex. Män som blir lamslagna av känslan av otillräcklighet. Som inte förstår sig på passion, närhet, intimitet.
Och som reagerar med grymhet när de känner sig kritiserade.
Som Ursulas fästman som tvingar henne att gå hem flera kilometer barfota, mitt i natten. Bara för att hon, efter att han bett henne vara uppriktig, talat om att han inte kan tillfredsställa henne.

Ursula och älskare numro två: Rupert, a gay guy

D H Lawrence problematiserar i The Rainbow och Women in Love som alltid sexualitet, kärlek, nära relationer och vad kvinnan har för roll i allt det här. Och som alltid är det högst intressant och angeläget.
Missa inte andra delen på tisdag. Här kan du se den första om du missade den.

4 kommentarer:

Helena sa...

Åh, Women in Love! Min favorit bland D.H. Lawrences böcker, tror jag minsann. Hade helt missat denna filmatisering, tack för att du rapporterar åt dina fellow anglofiler!

Inkling sa...

Ja, det är verkligen en suverän roman! Klart man ser om de sina och tipsar om godbitar!

Hand in glove sa...

Åh tack för tipset, den måste jag absolut se!

Inkling sa...

Ja, det måste du! Absolut!