tisdag 6 september 2011

Hör och häpna - en enkät!

Det hör inte till vanligheterna att yours truly ägnar sig åt enkäter, men den här som jag hittade hos Helena (som i sin tur hittat den hos enligt O) var lite kul, tyckte jag. Så den som tycker att jag verkar vara en spännande tjomme kan härmed läsa vidare för att se att jag alls icke är speciellt kul. Mina preferenser står i fet stil.


Morgonpigg eller nattuggla? Jag får alltid mest gjort på förmiddagen och vaknar - hur trött jag än är - alltid glad och nästan outhärdligt käck. Börjar prata och ibland också sjunga så snart jag slår upp mina blågrå. Efter tio på kvällen sluddrar jag och är mer eller mindre okommunicerbar.

Bibliotek eller bokhandel? Svårt eftersom jag nu jobbar på bibliotek och tidigare i en bokhandel. Men jag måste nog säga bokhandel (en välsorterad sådan) för där kan man ju köpa böcker och jag älskar att äga.

Adlibris eller Bokus? Handlar alltid hos A. Billigt, snabbt, har nästan allt.

Ljudbok eller e-bok? Inget av det. Jag vill ha bokstäver på papper.

Inbunden eller pocket? Gärna pocket, bara de inte går sönder på en gång. Jag brukar använda de fiffiga plastkonvoluten man kan köpa på Pocketshop så håller de bättre. Inbundna böcker är oftast alldeles för stora, både i format och när det gäller textstorlek. Är alla inbundna storstil nuförtiden?

Vampyrer eller zombies? Inget av dem, tack. Jag är en vuxen människa.

Camilla Läckberg eller Jan Guillou? Ingen av dem, tack. Jag är en vuxen människa.

En i taget eller slalomläsning? En i taget. Om jag inte har semester och varvar en tjockare roman med något lättsamt som en Lottabok, eller så (vuxen - moi?).

Bokmärke eller hundöra? Till mångas förskräckelse gör jag alltid hundöron. Vaddå? Bokmärken ramlar ju alltid ut!

Chips eller choklad? En minipåse chips en gång i månaden (gissa varför). Choklad är helt ointressant. It doesn't do anything for me, liksom.

Biografi eller memoar? Svårt, det här har jag aldrig funderat på. Kanske en biografi blir bäst, eftersom författaren då kunnat forska ordentligt och skriva utan att förvanska vad som hänt i efterhand - som man ju tenderar att göra när det handlar om ens eget liv. Å andra sidan kan en bra memoar bli riktigt underhållande (exempelvis Minnen av Torgny Lindgren).

Skräck eller chicklit? Måste jag verkligen svara på det?

Boken eller filmen? Boken, naturligtvis. Men ibland kan filmen faktiskt förstärka en bra berättelse. Senast upplevde jag det när jag tittade på Never Let Me Go. När jag läste boken blev jag väldigt berörd, men när jag såg filmen grät jag så tårarna sprutade.

Twitter eller Facebook? Jag är en aktiv facebookare, älskar hur man kan hålla vardaglig kontakt med vänner man inte träffar särskilt ofta. Twitter har jag inte haft något att göra med. Än.

Strindberg eller Heidenstam? Älskar Strindberg, hans flödiga språk, hans ilska, hur han skjuter åt precis alla håll men kanske framför allt hur han lämnar ut sig själv.

Kokbok eller bakbok? Jag älskar att laga mat och få inspiration till maträtter (bläddrar gärna i Jamie Olivers och Hugh Fearnleys böcker), men jag föredrar nog bakböcker eftersom man behöver mer exakta recept när det ska bakas. I matlagning kan man alltid köra ihop nåt, liksom.

Te eller kaffe? Jag blir sjuk av kaffe (hjärtklappning, kallsvettning, kräkning), och dessutom smakar det gammal aphjärna (men det luktar gudomligt!). Och när jag säger te, menar jag riktigt te; svart te. Inte någon fjantig roiboos eller örtte. Assam CTC är min melodi.

Rött eller vitt? Helst inget av det. Jag gillar inte alkohol, men en ljummen sommarkväll kan jag mycket väl tänka mig ett glas mineraligt italienskt (Veneto eller sicilianskt) vitt vin, typ Canaletto. Men ett glas beaujolais noveau är inte fy skam till en chèvre chaud, förstås...

Boklördag eller ViLäser? Boklördag, även om det är för lite. ViLäser är alldeles för lättviktig och tramsig.

Man Booker Prize eller Augustpriset? Är mycket svag för engelsk litteratur.


Jag tackar för uppmärksamheten.

6 kommentarer:

Helena (Dark Places) sa...

Dra på trissor - en enkät hos dig! :) Härligt att höra att jag inte är helt ensam om att ej gå upp i brygga så fort det vankas choklad... Hjälp så mycket skepsis man (jag) möts av som chokladhatare.

Inkling sa...

Ha ha, precis! Och då kan du ju tänka dig hur man blir betraktad om man varken gillar choklad, kaffe eller vin... Vilket miffo jag är!

Helena (Vinhora) sa...

Du... gillar inte vin? *skakad* Men någon form av alkohol, hoppas jag? :) Jag tänker att du kanske är en gin & tonic kinda gal.

Inkling sa...

Nej, sorry. Gillar inte alkohol särskilt mycket. Ett litet glas vin till maten, kanske en campari före, kanske en GT ibland... Men gärna en fet grappa när som helst!
Du ser, folk tror inte att man är riktigt klok när man inte gillar alkohol... Ha ha ha!

Helena igen sa...

Usch, rätt hemskt egentligen...

Inkling sa...

Ja, faktiskt.