tisdag 4 oktober 2011

Älska tanten!Det här är en bok som nästan alla vi (kulturtanter) som jobbar på bibblan står i kö på. Just nu är jag den lyckliga som har lånat hem den. För det är verkligen en fin bok - på alla sätt. Elin Ek blandar friskt recept på sylt och kakor, handarbetestips och hyllningstexter till diverse tanter som spelat roll.

Jag tycker verkligen om den här tanttrendstendensen - om man nu kan tala om en sådan. Men visst finns det väl ett slags strömning i tiden, kanske framför allt bland unga människor, att ta vara på de resurser som finns (till exempel bär och svamp och gamla kläder). Kanske som en motreaktion på konsumismen, vad vet jag. Man vill skapa själv, ha koll på vad man äter och vad man har på sig och man tänker till. Att man sedan bär praktiska förkläden, huckle och käcka praktiska handväskor är bara en cool bonus.

Den röda tråden i boken är dock inte lingonsylt utan civilkurage, något som är livsviktigt i ett samhälle. Att våga säga ifrån när något orätt sker, när någon säger något som inte är okej, när diverse obehagligheter som kan växa och bli riktigt otäcka kryper fram.Bilden ovan som Hans Runesson tagit definierar på något sätt ordet civilkurage.

Och tant.

5 kommentarer:

La Bibliofille sa...

Men, vad trevligt! Ska per omgående ställa mig i lånekö på mitt bibliotek, hoppas att jag är först!

Inkling sa...

Det här är definitivt en bok för dig, Madame!! <3

La Bibliofille sa...

Jo, jag kan ju om inte annat behöva lära mig en smula civilkurage... Biz!

Annika sa...

Tillhör väl gruppen kulturtanter men kan bara instämma. En trevlig bok med en skön blandning av recept och annat:)

Läst, sett & hört sa...

Helt sjukt bra!
Frukt är inte godis.
Det kan aldrig bli för mycket socker.
Och - framför allt - ta ingen skit!

Grynet är suverän!
Jag minns när hon intervjuade sin idol, Zlatan. Sublimt, varken mer eller mindre.