onsdag 9 november 2011

Mordmysterier och andra rysligheter

Wow, Evig natt var verkligen lika bra och lika läskig som jag hoppats på. Tyvärr alldeles för kort, men kanske är det nödvändigt för en rysare att vara något så när kort för att hålla stämningen på topp - eller på botten.
Jag tycker inte att det är själva handlingen och de händelser som inträffar som skrämmer huvudpersonen Jack som är mest otäcka. Precis som i Theorins Nattfåk är det beskrivningen av skräcken som griper tag i honom och tar över som är det mest fasansfulla. Man känner själv hur håret reser sig i nacken och hur varenda muskel i kroppen är vaksam och beredd på flykt. Själv ryckte jag till när katterna hoppade upp i sängen och när jag gick ut i köket tyckte jag mig se ett ansikte utanför fönstret. Hu!
Evig natt rekommenderas å det varmaste åt alla skräckälskare.

Nu är det Ruth Rendells senaste alster som ligger på nattduksbordet och jag känner mig mer förtjust i Wexford än någonsin. Han känns så bekant och trivsam och jag känner verkligen för honom när han saknar polisarbetet. Men det känns allt lite trist att han och Dora flyttat in till London (även om de fortfarande har kvar huset i Kingsmarkham). I sann Wexford-anda vill jag ju att allt ska vara som det alltid har varit. Men visst är det härligt att läsa om hur han promenerar runt i ett junivarmt London och häpnar över hur frodiga parkernas rabatter och grönska är.
Nu har han anlitats som konsult av en gammal bekant och före detta kollega och ska hjälpa till med att lösa ett till synes olösligt mordmysterium. I kolkällaren i ett gammalt hus har kvarlevor av fyra kroppar hittats och polisen får inte ihop hur de hamnat där, varför och vilka de är.
Den som har läst En lisa för ögat vet naturligtvis svaren på alla de där frågorna men jag som har minne som en guldfisk tycker att det är svinspännande eftersom jag inte alls minns detaljerna kring morden.
Jag är hemskt glad för att Ruth beslutade sig för att skriva ännu en Wexfordroman trots att hon egentligen kände sig färdig med honom.

För övrigt har hennes kollega P D James skrivit ett slags fortsättning på Jane Austens Stolthet och fördom - naturligtvis ett mordmysterium. Death comes to Pemberley heter den och den är numera med på önskelistan till jul.

8 kommentarer:

Helena (Dark Places) sa...

Åh, jag kan redan se framför mig hur jag sitter uppkrupen framför brasan med en pläd och spinnande katt och läser Death Comes to Pemberley i mellandagarna! Längtar! Den släpptes tydligen i dagarna, men jag ska besinna mig och önska mig den i julklapp.

Inkling sa...

Det låter mysigt! Men jag är ändå en liten aning orolig. Jag menar, uppföljare på klassiker brukar i allmänhet inte vara så bra, och tanten är ju typ nittio bast, och mord och Jane Austen... Men det kan bli riktigt bra!

Helena (Dark Places) sa...

Mmm, jag vet. Men jag försöker vara optimistisk.

Undrar vem som mördas?

Inkling sa...

Jag vet, jag vet! Läste det i en artikel PD själv skrivit i Telegraph.

Spoiler:

(Det är lillsyrrans make)

...med näsan i en bok... sa...

Tack för tipsen! Skönt att höra att det finns fler därute med guldfiskminne...

Inkling sa...

Ha ha, ja mitt minne är verkligen som ett såll ibland! Vilket ibland är ganska bra eftersom jag kan läsa om favoritböcker utan att tycka det är tråkigt...

Hand in glove sa...

Spännande! Jag har hittills misstänksamt avstått från andras Austen-varianter, som tex Pemberley av Tennant. Men för PD James kan jag faktiskt tänka mig att göra ett undantag. :)

Inkling sa...

Ja, spinoffs brukar inte vara särskilt lyckade, men PD James fick faktiskt riktigt bra kritik för den här, så det är värt ett försök!