onsdag 23 maj 2012

Behaglig försommarläsning

Efter tre slukade Mary Stewart-favoriter lånade jag hem Major Pettigrews sista chans. Och den är precis som jag trodde - och hoppades att den skulle vara. Brittisk landsbygd, originell farbror av gamla skolan, byskaveller, klokheter och myspys. Jag tänker på Erica James, Mary Wesley, Rosamund Pilcher, Marika Cobbold Hjörne.



Den är underbart trevlig och det är precis det slags bok jag vill ha nu när solen steker på ryggen och myror kryper över benen medan svalorna drillar och dyker runt huset.

Bild: Tea in the Garden 1957, bl a Henrietta Tiarks, duchess of Bedford

13 kommentarer:

Pomegranate sa...

Jag läste Förhäxad ö och den var alldeles underbar. Tänk om jag hade upptäckt Mary Stewart redan på högstadiet, jag hade behövt henne då. Nåja, bättre sent än aldrig och jag tackar åter för tipset. Jag visste inte vad jag skulle läsa efter det, visserligen hade jag Det brinner en eld också oläst i hyllan men den utspelar sig i Skye och jag ville inte lämna medelhavsklimatet. Vad finner jag då om inte Änkekryssningen av Nicholas Baker (tydligen en pseudonym för Cecil Day Lewis när han skriver deckare) och den satt ju som en smäck. Kultiverade britter på kryssning i grekiska övärlden...jag kan ha överseende med den rätt människoföraktande tonen när figurerna förolämpar varandra medelst Wordsworthcitat. Helt klart underhållande, men nån Mary S är han ju inte.

Jag ska också prova på Edmund Crispin, han ska ju också skriva bildade brittiska deckare. Major Pettigrew är uppsatt på läslistan!

Inkling sa...

Crispin har jag också funderat på. Britter i grekiska övärlden... jag tackar för tips som låter lysande! Ska genast undersöka saken...
Visst är MS underbar? Månspinnerskorna utspelar sig på Korfu och Min bror Michael (min första MS som jag ärvde av farmor) i Delfi om du vill ha mer Medelhav. Sanningen Madame äger rum i Avignon men det blir inte riktigt Medelhav, fast ändå skönt provençalskt. Det brinner en eld är hemskt bra, den med men är inte så somrig precis.
Vad glad jag blir att du gillar MS! Hur är ditt förhållande till Daphne du Maurier?

Pomegranate sa...

Sanningen Madame, fab titel! Min bror Michael har jag läst och gillat, faktum är att den enda MS som jag inte riktigt tyckte om var Döden går i kloster vilket är lite märkligt för det känns som att intrigen skulle passa mig perfekt. Jag började bara på den och borde kanske försöka igen. Den första jag läste var De nio karosserna och den är ju också jättebra, en homage till vår kära Jane Eyre, helt klart.

Daphne d M! Faktum är att jag funderade på The Scapegoat efter Förhäxad ö, men kände att den kanske var lite för mörk, jag ville behålla den där lättsamma känslan. Rebecca är ju en av mina absoluta favoritböcker, men jag har för mig att du skrev ngn gång att du föredrog någon annan av henne..? Eller minns jag fel? Egentligen har jag inte läst så mycket av henne, bara Värdshuset Jamaica och en väldigt bra novellsamling förutom Rebecca då. Har Kusin Rachel i bokhyllan oläst-och så The Scapegoat. Kom gärna med tips på vad jag bör läsa...

Måste bara påpeka att Änkekryssningen var trevlig förströelse, men inte i MS klass (så jag inte gör dig besviken)

Inkling sa...

Mm, Döden går i kloster är ingen höjdare, precis. Det är nog miljön som spelar rätt stor roll. Det är nog den jag bara läst om en enda gång, de andra kanske fem-femton gånger...
Läs Scapegoat! Den är helt otroligt bra, ingen romantik kanske och storyn är dyster och komplex men väldigt tankeväckande och engagerande. Rebecca och Värdshuset Jamaica är petitesser tycker jag. Kusin Rachel är spännande men min favvis är helt klart novellen Don look down, tror den heter Vänd dig inte om på svenska. Det finns en ruskig filmatisering av den med Donald Sutherland och Julie Christie. Hu! En annan DdM-favorit är Huset på stranden. Helt makalös.
Ibland är förströelse allt man vill ha, så jag ska nog ta och söka upp Änkekryssningen... Bara titeln, liksom!

Pomegranate sa...

Rebecca -petitess...*famlar efter luktsaltet* den är ju så bra!
Huset på stranden måste jag läsa. Jag läste förresten Daphne av Justine Picardie och gillade den verkligen. Har du läst? Tror att du som har läst mer av DdM skulle uppskatta den.
Ja, jag har sett Don't look down, väldigt obehaglig stämning i den! Sällan har väl Venedig tett sig så ogästvänligt.

Apropå MS såg jag att det finns väldigt söta utgåvor av hennes böcker på amazon. Och massor på kindle om man har sådana böjelser.

Inkling sa...

Haha, det var inte riktigt så jag menade! Förlåt. Rebecca är väldigt bra, men jag har alltid tyckt att den är lite förutsägbar och har inte alls det där totalt oväntade elementet som hennes rysare som regel har... No offense!
Har inte läst Daphne, men jag vet vilken det är och har haft ögonen på den.
Jag har också sett de där fina MS-böckerna med käcka omslag - jag har Rose Cottage (som inte finns översatt) i den utgåvan. Trés chic, indeed. Tyvärr finns emellertid inte kortromanen Wind off the small isles - den enda jag saknar. Jag har sett den på bokbörsen en gång - snordyr...

Pomegranate sa...

Det brinner en eld utläst, och nu måste jag läsa mer om Skye känner jag. Men först the scapegoat som verkligen väcker frågor om det här med mänskliga relationer... Har inte hunnit så långt ännu, men funderar redan på slutet, det kan aldrig sluta lyckligt det här...jag har förstått att DdM var väldigt känslig för dålig kritik och under hela sitt författarskap ville bli erkänd som seriös. Själva upplägget i den här boken är ju rätt osannolikt, men konsekvenserna känns väldigt trovärdiga om man köper att ingen märker attt det inte är rätt man. Jag tycker hon skriver otroligt bra och som sagt mycket intressant. Har ingen riktig koll på hur the scapegoat togs emot men jag kan tänka mig att DdM skulle kunna vara lite svårdefinierbar, hon är för bra för att "bara" vara underhållningsförfattare samtidigt som hennes böcker ofta innehåller klassiska spänningsmoment och intriger. Tror jag, är jag fel ute?

Inkling sa...

Visst är Syndabocken knepig och tankeväckande? Samtidigt som man fascineras av och fastnar i intrigen undrar man hur det är möjligt. Är de tvillingar som delats på? Inte kan man vara så lik en annan person utan att vara släkt? Varför går huvudpersonen med på allt? Varför ger han sig in i leken?
Icke desto mindre är den himla bra.
Daphne är väl lite svårplacerad som författare och jag vet inte mycket om henne eller hur hon betraktades av sin samtida kritikerkår. Spänning och psykologiska inslag finns ju alltid och ibland en hel del romantik. När det gäller det sistnämnda är jag hemskt förtjust i Lady Dona (Franchman's Creek). Ren piratromantik!
Jag har förresten beställt Änkekryssningen för 40 riksdaler på Bokbörsen. Ska bli intressant. Hur får man reda på fler rysardeckare från sextiotalet? Kan man starta en klubb?

Pomegranate sa...

Rysardeckare, vilken utmärkt genrebeskrivning. Försöker komma på några fler författare som kan räknas dit...Shirley Jackson? Fast hon skriver ju inte deckare egentligen. Vilka kriterier bör uppfyllas för att det ska vara en rysardeckare egentligen? Jag tänker på stadgarna till klubben...

Inkling sa...

Tjaaa.... 1.En deckarintrig; ett mysterium 2. Trevlig och vackert beskriven miljö 3. Ung dam med huvudet på skaft 4. En eller två stiliga karlar vilka man inte riktigt vet vilken som är skurk.
Mycket gotiskt.
Fler förslag?

Pomegranate sa...

En bok som definitivt passar in här är Det hände i Berlin av M. M. Kaye, jag vågar inte säga något om kvaliteten på hennes övriga böcker, men denna bok är i mitt tycke undebar. Skriven på femtiotalet, brittisk ung dam med huvudet på skaft åker på semester till Berlin med släktingar och hamnar mitt i ett mord inom den brittiska kolonin i Berlin, massor av härliga miljöer; lummiga förorter, utbombade villor som hyst nazisteliten, brittiskt klubbliv och en stilig ung man som man möjligen kan lita på...tror att du också skulle gilla den.

Inkling sa...

Härligt med fler boktips i denna anda! Jag gillar Änkekryssningen. Underbar översättning av Tore Zetterholm. Vilka ord han använder! Orangead för lemonad gjord på apelsin t ex.
M M Kaye har tydligen skrivit flera deckare, "Det hände i ..." osv. Är Berlinboken bra så borde de andra också vara det. Saken bör helt klart undersökas!

Pomegranate sa...

Jag läste en Det hände i..som var riktigt usel, kan ha varit Zanzibar...Ska kolla upp Cypernboken dock, av intrigen att döma verkar den lovande. Nu har jag dragit ett par GW Persson efter the Scapegoat, men ska läsa Kung Liljekonvalje av dungen (liiite sent eftersom konvaljerna är utblommade) och sen blir det nog Tordyveln. Därefter blir det nog Mary Stewart igen! Jag har också lite funderingar kring Evelyn Anthony och Victoria Holt, men den senare kanske är jolmig och skrev väl mest historiska romaner. Och så ska jag definitivt läsa mer du Maurier.

Hur går det med Änkekryssningen? Har du läst Mord på ljusa dagen? Tror bestämt att Nicholas Baker har gjort det iaf, hehe...