tisdag 16 februari 2010

Svindlande 1800-talsfilmer


Hurra! Ännu fler bra dvd-köp! Wuthering Heights från 2009 och Wives and Daughters från 2002 för 199 kronor. Ett bra pris för två superbra filmer/serier. Rule Britannia!
Dessutom hittade jag Sally Potters fina film The Man Who Cried för 39 pix.

4 kommentarer:

Pomegranate sa...

Svindlande höjder från 2009, visste inte ens att den fanns! Har inte gått på svensk tv, väl? Hoppas att den är bättre än jane eyre som kom för något år sedan. Jag minns att jag var lite besviken på den. Det finns ju en hel serie dvd:er med bbcfilmatiseringar, två eller tre på varje dvd, antar att du har sett det?

En helt annan sak: Såg att du har Jonathan Strange som good read. Jag har börjat på den två gånger men har inte kommit in i den. Bör jag alltså försöka igen? Det känns ju som en bok som jag BORDE älska.

Inkling sa...

Nej, den har inte gått på svensk tv (än) och den är betydligt bättre än den ruttna Jane Eyre-tolkningen som gick för ett par år sedan (där manusförfattaren helt enkelt hittat på en massa saker), även om den inte följer romanen slaviskt från början till slut. Stämningen är bra: desperat, aggressivt, passionerat och vindpinat. Heathcliff har i och för sig en ful trollperuk i början, men blir riktigt snygg när han kammat till sig och blivit herreman.

Jag tycker att du ska ge Strange&Norrell en chans. Den är ju vansinnigt tjock med små bokstäver och man går lite vilse i början, men jobba på så belönas du rikligt. Den är mycket speciell med sina inslag av magi, högst trovärdig sådan, konstigt nog.

Pomegranate sa...

Trollperuk! Ha ha!

När jag var liten gick en Jane Eyre på tv, jag såg den inte men jag läste om den i mormors Året Runt (mitt fönster mot kulturen på den tiden), har du sett den?

Jag började på Strange på engelska men körde fast och tänkte då ta genvägen genom att läsa på svenska, men körde fast då också. Jag kom inte förbi det där avsnittet med Napoleon och sjöslagen. Men som sagt, jag tror att jag verkligen skulle gilla den så jag får göra ett nytt försök.

Inkling sa...

Jo, men han ser ut att höra hemma i Trolltider, där i början...he he he!

Jane Eyre från -83, kan det vara den du menar? Med Timothy Dalton? Den såg jag och jag gillar den bäst av alla, för den är trognast mot romanen och Dalton är ju sinnebilden för Rochester, tycker jag.

Sjöslaget i Strange&Norrell kan du väl skumma (hö hö), visserligen är det viktiga inslag av magi där, men samtidigt inte avgörande för handlingen... Napoleonbiten är ganska kul också, om man vet lite om vilka paranoida vanföreställningar Nappe hade i verkligheten. Här beror de på magi.