lördag 1 maj 2010

"I'm not that good"

Doris Day och Rock Hudson från Pillow Talk. Vilken klänning!

Den här veckan handlade P1:s Stil om Doris Day, den coola - i mina ögon - och kanske en aning misstolkade/missförstådda skådespelerskan. Hon var en klok flicka som gillade att gå och lägga sig tidigt och varken drack eller rökte. En grymt bra sångerska var hon också.
I programmet talas också om femtiotalets klädstil i övrigt och bland andra Jan Stenmark intervjuas.

Nellie McKay har gjort en skiva för att hylla Doris Day: Normal as Blueberry Pie:


Om ni missade programmet är det bara att gå in på Sveriges Radios websida och lyssna igen.
Stil är för övrigt ett väldigt bra och välgjort radioprogram och dessutom allmänbildande. Den som tror att det "bara" handlar om mode tar fel. Det enda jag hakar upp mig på är att alla reportrar pratar på samma sätt; de pauserar mellan varje fras som om de försöker härma programledaren Susanne Ljungs sätt att tala. Och varför måste Marie Birde prata som en femåring?
Men i vilket fall som helst så är det ett hörvärt program som förgyller tidiga lördagsmorgnar. Nästa vecka handlar det om Elizabeth Taylor.

2 kommentarer:

Mrs. B sa...

Själv tycker jag att man måste skilja Doris Day och hennes enorma karisma (den där djupa, honungslena rösten) från de faktiskt riktigt sunkiga filmer hon ofta var med i. "Pillow Talk" och "That Touch of Mink" tillhör hennes bästa, men också i de här filmerna slutar det urkonventionellt, med den totala underkastelsen. En härlig bok att leta upp är f.ö. Star Style, där Doris Day kallas för innehavaren av "Hollyood's best tush":

http://www.amazon.co.uk/Star-Style-Hollywood-Legends-Fashion/dp/1883318033

Inkling sa...

Hehe, jo efter Pillow Talk upptäckte man tydligen att Doris Day faktisk var riktigt välsvarvad, under alla tantdräkter och fet sminkning hon haft tidigare.. Tack för boktipset.
Hennes filmer är sällan särskilt bra och knappast banbrytande, men själva damen i fråga är rätt fantastisk. Fast Mannen som visste för mycket är bra, men så är det ju också Hitchcock...