torsdag 24 februari 2011

win-win.


Det är verkligen tillfredsställande när man lyckas göra sin plikt som bibliotekarie och leda in nya läsare på Den Enda Rätta Vägen. Det vill säga vägen mot ett rikare och roligare liv: livet som bokslukare. För ett par veckor sedan kom det in en man med lätt hjälplös blick på biblioteket och frågade om jag hade tips på äventyr. Jodå, tänkte jag med bultande bibliotekariehjärta eftersom mannen ifråga är hemskt stilig, men förstod att han menade ett bokligt äventyr. Först tänkte jag på Skattkammarön som är den bästa äventyrsroman jag vet, men kom på att låntagaren förmodligen var ute efter något mer vuxet. Från min tid som bokhandelsbiträde mindes jag en farbror som alltid köpte Clive Cussler, Colin Forbes och Wilbur Smith och sa att de var ohyggligt spännande. Alltså plockade jag fram en Cussler och tryckte i händerna på den stilige låntagaren och det var ett val som verkligen gick hem. I går strax före stängning dök han upp igen och medan han skakade lite fåraktigt på huvudet sa han: "Jag hade ingen aning om att man kan fastna i en bok så där. Först var det ju lite rörigt men sedan när pusselbitarna började falla på plats ...Wow! Har ni fler av honom?"
Jajamensan! Jag gick före till hyllan och visade var de står och sa att Cussler skrivit många, många romaner. Han strålade med sina djupblå ögon och log så lyckligt att jag fortfarande känner mig glad och nöjd - om det är som bibliotekarie eller kvinna tänker jag inte analysera just nu.

6 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

Du trolösa! Har du redan glömt den som skrev så fint brev? Hur flyktig kan en bibliotekarie bli?

Inkling sa...

Jag är hur trolös och slampig som helst. Och jag ser bara det som finns mitt framför näsan i ögonblicket.

Danette sa...

Det gör du rätt i! Men han Cussler, är det något jag bör leta upp i hyllan på lördag ( library duty)? jag gillar ju äventyr lika mycket som nästa kvinna, men efter Wilbur Smith känner jag mig i och för sig ganska mättad.
vad skall du månne rekommendera han den blåögde nästa gång!?

Inkling sa...

Ha ha, eller hur? Jag har själv aldrig läst Cussler, han har någon hjälte som heter (håll i dig) Dirk Pitt som räddar världen om och om igen, vad jag förstår.
Hur är Wilbur Smith? Det är väl historiska äventyr? Havets härskare, Flodguden...
Det finns många Cussler kvar Den Blåögde kan låna, men sedan kan det nog bli Colin Forbes eller Lee Child. Eller ska jag kanske nästla mig in i hans hjärta genom böcker med romantiska inlag? Gör understrykningar i boken innan jag ger honom den..?

Helena (Dark Places) sa...

Åh vad fint! Om den blåögde får slut på Cusslertitlar kan du tipsa honom om Robert Goddars. Hans spänningsromaner har så många twistar och hookar att det blir ett enda stort äventyr.

Inkling sa...

Ja, Goddard är jättebra! Ska jag ha i åtanke.