söndag 20 mars 2011

Snyggt men så förbannat tråkigt.


Över helgen lånade jag hem Oscarsbelönade Hævnen från bibblan. Susanne Bier brukar ju ändå vara okej, tänkte jag, men verkade glömma bort vilket dravel jag tyckte att hennes förra film, Efter bröllopet, var. Precis som i den är det barnen som gör de bästa och starkaste rolltolkningarna i Hämnden, som den heter på svenska. De båda pojkarna är fantastiskt duktiga och trovärdiga och berör in i själen. Mikael Persbrandt rabblar däremot sina repliker så stolpigt och osmidigt att man undrar varför i hela världen han blivit skådespelare. Han verkar ju ända bara vilja vara sig själv.

Storyn är ohyggligt klyschig och så förutsägbar att jag skruvade på mig i soffan medan jag funderade på att stänga av och ägna min tid åt något roligare. Den elake är elak och har en elak familj men hjälten är inte bara snygg, god och klok utan rena rama Kristusgestalten. Visst har han gjort misstag, men han ångrar sig djupt och ber om förlåtelse. Han vänder andra kinden till. Bokstavligen.
Persbrandt har samma (slags) roll som Mads Mikkelsen i Efter bröllopet (hjälparbetare, har misslyckats på det privata planet och svikit den han älskar, men är en riktig man med stark integritet), men MM är betydligt mer trovärdig och gör dessutom ett trevande och rörande fadersporträtt.


Men tillbaka till Hämnden. Det finns ju trots allt bra saker i den. Miljöerna är svindlande vackra och fotot hade varit fantastiskt även utan Persbrandts blå ögon. Havet. Himlen, Sädesfälten. Öknen. Men det räcker inte. Det blir för tunt, för utspätt, för tråkigt. Det är dessutom väldigt ointressant att titta på en film där man blir tillsagd redan från början vilka som är bra/goda och vilka som är dåliga/onda. Man förstår ganska tidigt vad som ska hända och hur det ska gå och då räcker det inte med att det är vackert. En film där problematiken är så tillrättalagd som den är i Hämnden blir alldeles för lättsmält.

Jag misstänker faktiskt att Susanne Bier gör film bara för att få drunkna i alla närbilder på snygga män. Men för min del vill jag ha något mer ut av en film.

11 kommentarer:

Danette sa...

det lät ju inte särskilt lovande, men jag har inte direkt suktat efter en film med persbrandt i huvudrollen ändå så...
Trist när filmer blir så slätstrukna! Själv minns jag med skrattet i halsen en film (engelsk) som heter In Bruges,that's in Belgium. Inte direkt Susanne bier, men mycket roligare! Föressten, om man nu vill se snygga karlar så finns ju t ex Colin Farrel i ovan nämnda film....

Läst, sett & hört sa...

Det kan aldrig bli för mycket av Persbrandt. Och Matador var inte boring när den gick som serie i TV. Och, ja tack, jag lånar den jättegärna!

Inkling sa...

Här märker jag att våra preferenser divergerar en aning.

Colin Farrell? Driver du med mig människa? Huuuu...

Jag tyckte Matador verkade urtrist då en gång på sjuttio/åttiotalet men vad vet jag? Jag var en snorunge och såg inte ett enda avsnitt, skymtade bara tv-skärmen när mamma och pappa satt och glodde.

Hand in glove sa...

Usch, Persbrandt har jag varit less på i många år. vad ser kvinnor hos honom? Dryg, drogad strulputte, och inte är han så himla bra skådis heller?
Och nu blev jag ännu mindre sugen att se den filmen...
Matador? Den kan jag varmt rekommendera, helt klart en av de bästa tv-serierna jag sett!

Pi sa...

Att Persbrandt är med är nästan en garanti för att jag ska låta bli att se en film. Har aldrig fattat storheten. Jag tror nog att jag har sett honom vara riktigt bra någon gång, men för det mesta känns han som en stor påse med manér. Fast om det är hans fel eller regissörens är ju svårt att veta.

Danette sa...

Jaha, matador var Biers, där ser man. den var trevlig vad jag minns. Det där med farell är si och så eftersom jag blandar ihop två eller kanske tre killar med liknande namn. men absolut är han mer attraktiv enn Stiffbrandt! Håller med Pi, persbrandt betyder a no look. Mädrar och fädrer är ju inte den bästa referensramen när man är tonåring, men nu är du vuxen, och kommer säkert att tycka Matador är kanon!

Inkling sa...

Du stavar som en kråka, men jag ska försöka tyda vad du skrivit. Nej, nej, människa - Susanne Bier har inget med Matador att göra! Hon var väl knappt född när den spelades in...!
Kanske jag skulle gilla Matador, vad vet jag, men jag har hittills inte känt mig lockad.
Jag tycker att Colin Farrell ser ut som en trulig liten pojk som är hemskt förtjust i sig själv. Sedan finns det ju Will Farrell men honom kan väl ingen vetig människa kalla snygg?

Danette sa...

Klart jag stavar illa med den hör sunkiga datamaskinen med fel tangenter! Jaha, nähä, inte Bier då... hur som; jag tycker i alla fall att Persbrandt är trist. Ha ha, Will Farell,det är kanske han som ser ut som en idiot och är med i idiotiska filmer? Och jadå Colin verkar vara narcsissimen personifierad!
ps. Man måste inte varken titta på eller gilla Matador, det finns mycket som ör böttre, mindre nostalgiskt.

Inkling sa...

Hehe, skyll på tangentbordet...! Men vad skönt att du skriver så om Matador. Kan vi sluta prata om den nu?

Mmm Will Farrell ser ut som en idiot och spelar nog ofta idiot... Hra blivit rekommenderad en film med honom och Emma Thompson, Stranger than fiction, men det tar emot eftersom han flinar dumt från omslaget...

Danette sa...

Bättre vi ses vid nästa inlägg. detta blir tradigt! matador, the Wills..... Who cares anyway?
Bizez!

Inkling sa...

Hehehe, antagligen inte en kotte...