måndag 25 januari 2010

Mer Gösta åt folket!

Filmatiseringen av Gösta Berlings saga var min första kontakt med Selma Lagerlöf. Visserligen gick hennes Charlotte Löwenskiöld och Anna Swärd på tv några år tidigare, men då var jag förmodligen för liten för att fatta något. Inte för att jag fattade så mycket av GBS heller; man måste nog ha lite erfarenhet i bagaget för att ta till sig den sagan. Ändå tilltalade berättelsen mig. Kanske mest för att Tommy Berggren var fager i sina vita skjortor och svarta stövlar, vad vet jag?

De senaste tre kvällarna har jag ägnat mig åt att titta på tv-serien på dvd och parallellt har jag bläddrat och läst i romanen. Visserligen är serien från 1985 och teknik och kassa var möjligen skral, men jag måste ändå säga att jag blev besviken. Mycket besviken. Kunde de inte ha gjort något bättre av en sådan fet och komplex roman? Skådespelarprestationerna är minst sagt stela och krystade, regi verkar inte ens existera och manus är svagt och vagt.

Förra veckan tittade jag på BBC:s underbara tv-serie Cranford byggt på Elizabeth Gaskells romaner. Och med den och andra brittiska filmatiseringar färska i minnet undrar jag: varför kunde man inte skriva ett bättre manus av Gösta Berlings saga? Ett riktigt bra manus hade gjort att berättelsen blev så levande och stark för tittarna som den förtjänar att vara; som den ju faktiskt är som roman. Som det är nu (1985, rättare sagt) är det för stelt och teatraliskt och replikerna ligger avigt i skådespelarnas munnar. Det är som att de inte vet vad de säger
och varför de säger det. Skådespelarna känner inte sina rollfigurer och deras motiv; de har bara lärt sig sina repliker. Värst är nog Charlotta Larsson som spelar den unga grevinnan Dohna. Hon låter som värsta teateramatören. Bäst är såklart Margaretha Krook och Christina Schollin.

Så varför denna usla regi? Varför detta trista manus?

Jag röstar för en nyinspelning - varför inte av flera av Lagerlöfs
romaner: En herrgårdssägen, Löwenskiöldska ringen, Herr Arnes penningar? Kejsaren av Portugallien finns det ju redan en ganska färsk och bra inspelning av och filmatiseringen av Jerusalem från 1996 (se t. h.) är precis så bra som jag tycker att GBS skulle kunna bli.

När blir Svt lika bra som BBC på att förvalta och föra vidare sitt kulturarv?

2 kommentarer:

Pomegranate sa...

Vilken tur då att jag inte köpte den! Jag stod och höll i den på Åhléns, men blev snål. Det värsta är att jag tror att den hade stor budget och var påkostad med hela skådiseliten inblandad. Stackars Selma som hon har blivit behandlad av SVT genom åren. Tänker på den (av mig iofs ej sedda) serien om hennes kärleksliv häromåret.

Inkling sa...

Jag har också för mig att GBS var "påkostad", det ser man ju inte minst i rollistan. Men himmel så dåligt de flesta av dem spelar! Tur att du inte köpte den. Låna den på bibblan som jag istället.
Åh, fy varför påminde du mig om den där gräsliga miniserien med Bergströmskan i huvudrollen..??!! Quelle merde! Lyckliga du som "missade" den också.