lördag 5 december 2009

Goda kvällstips


Säga vad man vill om Svt:s pensionärsprogram Go'kväll, men det passar en tant som mig ypperligt - åtminstone fredagsprogrammen med matnyttiga film- och boktips. Skulle jag bli tvungen att välja mellan favoriterna C-G Karlsson och Göran Everdahl skulle det bli ren tortyr, men jag skulle antagligen ta Everdahl eftersom han förutom att ha gott omdöme också är rätt tjusig och otroligt smart. Trots det är C-G Karlsson en man i min smak. Förutom att han delar min faiblesse för Thomas Hardy, bekände han i gårdagens program att han har en guilty pleasure när det gäller gammal svartvit film och passade på att flagga för svensk films egen "Rebecca": " Moln över Hellestad" som kommer på dvd i veckan.

Men det var inte det jag skulle skriva om utan att en ny filmatisering av Thomas Hardys "Tess D'Urberville" kommer på tv i jul. Själv är jag svag för Polanskis version, i vilken hans då nyupptäckta Nastassia Kinski spelar huvudrollen, men å andra sidan har den ganska många år på nacken. Klockan 20.00 den 23 december visas del ett av fyra. Och jag kommer att sitta i min tv-soffa med näsduken beredd.

För övrigt tycker jag att man kunde ge ut Jude the Obscure på dvd igen. En av världshistoriens bästa filmatiseringar av en av litteraturhistoriens bästa och mest fruktansvärda romaner. I brist på filmen; läs den!

Kate Winslet och Christopher Eccleston (som inte är helt olik Göran Everdahl) i "Jude".

6 kommentarer:

Mrs. B sa...

Jude finns på dvd, om du inte har något emot att beställa från amazon.uk eller play.com.

Håller f.ö. med om dilemmat med go'kvälls boktipsare, vem ska man välja? Tur att man inte behöver. Tack för tipset om Hellestads-filmen. Den hade jag inte hört talas om tidigare!

Inkling sa...

Tack för tipset! Jag har satt filmen på bevakning på Discshop, men hittills utan resultat. Får väl köpa den från Amazon istället.

Tänk ett helt Go'kväll-program med BARA C-G och Göran som tipsar...

Om du tittar på Moln över Hellestad, så missa inte en ohyggligt ung Birgitta Andersson med getingmidja och strutbröst!!

Danette sa...

Äntlige nämner man Moln över H! Jag såg den som Ung (yngre, liten) och var helt skräckslagen, och fascinerad! Hoppas den faller på läppen. Skulle gärna se den igen, kanske kan man banda den en sommar bland alla andra regn-filmer. Jude valde jag faktiskt att inte se igen härom sistens på TV, en sorglig historia, men jag var inte på humör för dåliga nyheter och drama....en annan gång dock! Den går jämt på TCM...

Helena sa...

Åh ja, Jude! Jag läste den ungefär samtidigt som filmen kom ut (sent nittiotal?) och knockades totalt. En fruktansvärt stark bok, och en fruktansvärt stark film. Och Christopher Eccleston (mmmm!) och Kate Winslet (mmmm igen!) måste väl vara ett av filmhistoriens snyggaste par?

Men du, Chris och Göran Everdahl? I'm not convinced. Jag tycker också att Everdahl verkar genomsympatisk, men när jag ser honom tänker jag bara på hur lik han är skurken i Lost (något med blicken).

Inkling sa...

Jo men, visst är väl Göran Everdahl snygg? Och lik Eccleston? Kanske är det den skurkaktiga blicken jag gillar, ha ha ha!

Ja, Jude berörde mig starkare än det mesta har gjort. Fasansfullt och fasansfullt bra.

snowflake sa...

Everdahl är från Umeå, alltså ska man välja honom. Så det så.

:-)